urgent dental- dr. dumitrescu manuela

come as a pacient, remain our friend

duminică, 16 ianuarie 2011

maseaua de minte

Maseaua de minte. O problema?

Da. Rareori se intampla ca maselele de minte sa nu creasca si nici sa se manifeste. De cele mai multe ori se intampla ca ele sa isi fac simtita prezenta si sa provoace pagube altor dinti, uneori ajungandu-se la extractia lor. O extractie trebuie luata in calcul insa cel mai sanatos este sa consulti medicul stomatolog, care iti poate da o parere avizata. O interventie de extractie ar trebui sa aiba loc in cazul in care dintii nu au loc pe arcada. Extractia maselei de minte se numeste germectomie sau extragerea dintelui in stadiu de germen, realizata de cele mai multe ori inca de la varsta de 12-14 ani.

In cazul in care dintele ramane incarcerat in gingie, tesuturile din jurul dintelui se pot inflama, cauzand dureri sau chiar infectii. Medicul dentist va avea grija cum sa trateze aceasta afectiune. In cazul unei inflamatii repetate se recomanda extractia molarului sau in cazul in care acesta din urma rasare sub forma unei bucati care raneste obrazul, roade mucoasa bucala si poate duce la aparitia unui cancer bucal.

 Cand apelam la extractia maselei de minte?

- in cazul infectiei gingiei care inconjoara maseaua de minte; resturile se acumuleaza intre gingia care acopera dintele si dinte, iar dupa o perioada de inflamatie, apare o infectie dureroasa; in acest caz medicul stomatolog va prescrie initial antibiotice contra infectiei, va curata gingia, inlaturand resturile alimentare, iar daca acesta va considera ca fenomenul se agraveaza va extrage dintele.

- in caz de carie: medicul stomatolog poate recomanda extractia dintelui, pentru ca masele de minte sunt foarte greu de tratat din cauza pozitiei lor

- cand maseaua de minte afecteaza dintii invecinati transmitandu-le carii si boli paradontale

- din motive ortodontice: atunci cand molarul al treilea impiedica buna desfasurare a tratamentului ortodontic se recomanda extractia maselei

- din motive preventive: exista dezbateri cu privire la extractia maselei de minte. Unele pareri spun ca nu s-a demonstrat ca aceasta operatie previne recidiva ortodontica si ca o extractie a molarului al treilea poate provoca o dezordine dentara mai tarziu.

 Cum este operatia propriu-zisa?

De obicei medicul stomatolog recomanda un tratament antibiotic din momentul interventiei. Extractia poate avea loc sub anestezie locala sau generala, ultima din urma necesitand internarea in spital. Anestezia generala reprezinta un caz izolat si recomandat doar in situatii exceptionale. Urmarile operatiei depind de la individ la individ, insa fumatorii au un timp de cicatrizare mai mult. Cel mai bun anti-inflamator este o punga cu gheata.

In primele 24 de ore sa aveti grija sa nu mestecati alimente pe partea pe care a avut loc extractia, evitati bauturile fierbinti, alcoolul si alimentele tari. Vindecarea completa se va realiza in cateva saptamani sau luni.

 Stiati ca...

Maselele de minte apar la persoanele cu creierul mare. In urma unui studiu britanic, persoanele care au creierele foarte mari au si masele de minte. Studiul a demonstrat ca o persoana careia ii creste o masea de minte este capabila sa rezolve o problema complicata de matematica in cateva secunde.
Sursa www.dentist.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu